Top 10 Twin Cities home sales of 2015

Bob Lothenbach, CEO of Shakopee-based Imagine! Print Solutions, paid $8.18 million for a four-bedroom, four-bath home and 6.5 acres with a substantial slice of Lake Minnetonka shoreline -- and development potential -- at 2770 Gale Road in Woodland. Submitted photo: Ellen DeHaven

Top 10 Twin Cities home sales of 2015

By: Anne Bretts December 26, 2015 7:09 am

Editor’s note: The top 10 home sales list has been compiled using information from the Northstar Multiple Listing Service data for Minnesota and western Wisconsin, the Minnesota Department of Revenue and county property records, covering sales closed through Dec. 15. No major pending sales are slated to close before Jan. 1.

Minnesotans usually aren’t known for being showy, but there is nothing modest about the top 10 homes sold in the Twin Cities market this year.

At $8.18 million, the top home price was far ahead of the pack, but that pack included a roster of stunning properties starting at $4 million. And most of those properties were purchased with cash.

Bob Lothenbach, CEO of Shakopee-based Imagine! Print Solutions, paid that amount in cash for the four-bedroom, four bath, 4,170-square-foot home and 6.5 acres with a healthy slice of shoreline and development potential at 2770 Gale Road in Woodland.

New homes also are part of the future for the 23-acre estate of Wendy White Dayton’s Orono estate, which sold in September for $5.3 million.

The top mansion on the list is a sprawling a mid-century rambler with lakeshore at 19550 Cedarhurst in Deephaven, which sold in July for $5.8 million.

As usual, most of the top homes were clustered in Minneapolis and around Lake Minnetonka, although a $4 million sale on White Bear Lake made the top 10 list – and set a record for the top sale of the year in Washington County.

The Dayton estate was one of two homes on the list in Orono, named in November as No. 9 on the annualColdwell Banker Home Listing Report ranking the most expensive housing markets in the United States.

“The top sales are very impressive and encouraging relative to the strength of the upper-bracket housing market,” said Bonnie Velie, director of as Coldwell Banker Burnet Previews Distinctive Homes. “This is a direct reflection of the confidence of our clients regarding local economy.”

Coldwell Banker Burnet still dominates the luxury home market, but this year’s list of top sales offers a diverse group of agents.

Downtown Minneapolis condominiums took two spots, with restaurateur Keyvan Talebi selling his unit in The Carlyle to a California buyer for $4.3 million in a “make-me-move” deal and a private buyer paying $4.235 million for a unit in the Washburn Lofts.

“Downtown’s never been stronger,” said Edina Realty agent Fritz Kroll, who lives and works in the city’s condo market. “I wish we had some strong new stuff to sell,” he said.

He notes that while the city is awash in new apartments, there’s only one condominium project under construction. The lack of inventory means sellers, buyers and agents use networking to move among buildings without formally listing properties.

1. $8.18 million: 2770 Gale Road, Woodland
Four-bedroom, four-bath, 4,170-square-foot home, built in 1950 on 6.5 acres
Sold: 9-6-15
Buyer: Bob Lothenbach
Agent:
 John Adams, Coldwell Banker Burnet
Seller:
 Joanne and Benton J. Case
Agent: Meredith Howell, Coldwell Banker Burnet

Las Vegas theater owner Johnny Brenden sold the Lake Minnetonka home built by his mother, the late Roberta Mann-Brenden, for $5.8 million. She was the daughter of theater mogul Ted Mann and actress Rhonda Fleming. Submitted photo: Ellen DeHaven

2. $5.825 million: 19550 Cedarhurst, Deephaven
Price includes two related deeds of $4.275 million and $1.549 million for a seven-bedroom, seven-bath home, built in 1957 on 2.6 acres
Sold: 7-19-15
Buyer:
 Jeffrey and Michelle Hinck
Agent:
 Ellen DeHaven, Coldwell Banker Burnet
Seller:
 Johnny Brenden, grandson of theater mogul Ted Mann and actress Rhonda Fleming
Agent: Ellen DeHaven, Coldwell Banker Burnet

 

 

 

 

A Dayton family estate on Mooney Lake in Orono, at 300 County Road 6, fetched $5.3 million in a sale to a Wayzata real estate investor. File photo: Bill Klotz

3. $5.3 million: 300 County Road 6, Orono

Six-bedroom, six-bath 6,627-square-foot home built in 1959 on 23 acres along Mooney Lake
Sold: 9-18-15
Buyer:
 BPS Properties LLC/George Stickney
Agent: George Stickney, Coldwell Banker Burnet
Seller: Wendy White Dayton, aunt of Gov. Mark Dayton
Agent: Meredith Howell, Coldwell Banker Burnet

 

 

 

 

 

Proto Labs founder Lawrence Lukis paid $5 million in cash for the 7,117-square-foot five-bedroom, five-bath home at 320 Ferndale Road in Wayzata. File photo: Bill Klotz

4. $5 million: 320 Ferndale Road S., Wayzata
Five-bedroom, five-bath 7,117-square-foot home, built in 2002 on 1.5 acres
Sold: 11-12-15
Buyer:
 Lawrence J. Lukis, founder of Proto Labs
Agent: Debbie McNally, Lake Sotheby’s International Realty
Seller: Bahram Yusefzadeh
Agent: Laurie Hunt Turtinen, Coldwell Banker Burnet

 

 

 

 

 

 

5. $4.5 million:1280 Bracketts Point Road, Orono

Four-bedroom, five-bath 6,703-square-foot home, built in 1987 on 1.7 acres
Sold: 9-15-15
Buyer:
 Richard and Larissa Stockton
Agent:
 Pauline Olson, Edina Realty
Seller:
 B. Kristine Johnson Declaration of Trust
Agent:
 Ellen DeHaven, Coldwell Banker Burnet

6. $4.327 million: 4300 Chimo East St., Deephaven
Four-bedroom, eight-bath 8,471-square-foot home, built in 2000 on 1.06 acres
Sold: 2-24-15
Buyer:
 Joseph Conner
Agent: 
Mark Grieger, Coldwell Banker Burnet
Seller:
 Peter and Rebecca Jones
Agent:
 Kathleen Murphy/Melissa Murphy Olmscheid, Edina Realty

The $4.3 million sale price for a penthouse condominium in the Carlyle at 100 Third Ave. S. in Minneapolis put it in the same league as prices for some homes sold this year along Lake Minnetonka. File photo: Bill Klotz

7. (tie) $4.3 million: 100 Third Ave. S. No. 3702, Minneapolis
3,600-square-foot penthouse condo in The Carlyle
Sold: 6-2-15
Buyer:
 Pretty Things LLC
Agent: Cynthia K. Froid, Keller Williams Integrity; Barry Berg, Coldwell Banker Burnet
Seller: Restaurateur Keyvan Talebi
Agent:
 Sold by owner

 

 

 

 

 

 

7. (tie) $4.3 million: 2333 County Road 24, Medina
Six-bedroom, 10-bath 14,164-square-foot home, built in 2002 on 15.61 acres
Sold: 10-30-15
Buyer:
 Michael and Victoria McGowan
Agent:
 Mike Ross, Edina Realty
Seller: Thomas and Michelle Tille
Agent: Robert Hare, Coldwell Banker Burnet

 

 

A trust related to Lawrence Perlman, former chairman and CEO of Control Data/Ceridian Corp. and Seagate Technology, sold a two-bedroom condo in the Washburn Lofts in downtown Minneapolis for $4.235 million. File photo: Bill Klotz

9. $4.235 million: 700 S. Second St. No. W31, Minneapolis
Two-bedroom, two-bath 4,024-square-foot condo in the Washburn Lofts
Sold: 1-21-15
Buyer:
 Ellem & Opie LLC
Agent: Cynthia Froid, Keller Williams Integrity
Seller:
 LP-LPP Trust, related to Lawrence Perlman, former chairman and CEO of Control Data/Ceridian Corp. and Seagate Technology
Agent:
 Cynthia Froid, Keller Williams Integrity

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. (tie) $4 million: 532 Ferndale Road W., Wayzata
Seven-bedroom, seven-bath 6,228-square foot home built in 1934 on 0.7 acres
Sold: 3-10-15
Buyer:
 Phillip Soran and Margaret Selby-Soran
Agent:
 Patty Morris, Coldwell Banker Burnet
Seller:
 Sendoro Properties LLC
Agent:
 Cindy Redmond, Coldwell Banker Burnet

10. (tie) $4 million: 54 Peninsula Road, Dellwood
Five-bedroom, six-bath, 7,495-square-foot home, built in 1912 on 3.5 acres
Sold:
 9-10-15
Buyer:
 Russell and Patricia Becker
Agent:
 N/A
Seller:
 Ford and Katherine Nicholson
Agent:
 N/A

Related posts:

  1. Twin Cities pending home sales up 18%
  2. Checkbooks open for luxury living on Lake Minnetonka
  3. AIA MN Home of the Month: North Loop loft brings the farm to the city
  4. CPM pays $6.75M for Cheapo site in Uptown
This entry was posted in Ideal City Living. Bookmark the permalink.

Comments are closed.